~My Precious Readers~Korang pas follow, tlg tinggalkan jejak ye..i'll follow back...thanks!!

Friday, December 17, 2010

~update kisah anak²~

salam all...
ampunkanlah yee...
asyik advertisement je bile masuk blog saye..
ok, kali ni saye updet kisah anak² kesayangan saye...

since balek pade langat ritu, danial batuk² and nampak lemah aje..
tak sesegar n seaktif selalu..
tak tahulah kenapa..
mungkin sbb badan die masih lemah gara² demam aritu kot??
tp saye, siyesly tak suke dgn keadaan ini...
sume makanan kegemaran die, tak mahu dijamahnye walaupon saye offer byk² kali...:(
salu abang suke sangat colat...or waffle coklat..
suke sangat roti sapu kaya...
suke sangat ratah ayam goreng...
tp skang, roti tu langsung tak disentuh...
waffle coklat yg saye blikan tak diheran langsung..
tak tau la...hopefully cecepat abang recover..
sbb saye tak suke tgk bile die camni..:(

alhamdulillah addina dania sihat dan cergas...
saye tau, fizikal puteri kesayangan saye ni, kuat...
tapi AWAS...
walaupon nampak die kasar tp hatinye lembut banget...
bisa menangis kalau orang keep on calling her...
'hitam, gemuk, gigi jarang'
'donut dan dotty'
so makcik makcik kawan kawan sile ambil perhatian yee...
sebab itu laa anak dare saye ni salu memberontak..
tunjuk perasaan..
sebab die rase sume org kate die HODOH! :P
kite nampak mcm die tak amek kisah, tp..
hanye saye je lah yg tahu hati die..
sebab bile die mengadu pada saya, matanya akan berkaca²...
bila selalu sgt org ckp die begitu,
akan meleleh la airmata ke pipi die..
mak mane yg sanggup tgk kan?
tp terpakse lah saye...mulut orang bukan boleh kite tutup...
to make her feels better,
akan lah saye kate..
'takpe lah kakak, biar lah org nak kate mcm tu..nanti tuhan akan buat org tu yg jadi hitam, gemuk, gigi jarang, donut dan dotty..' :P
kne lahh keep on saying that to her dan mintak die bersabar....*sigh*

danish bakti pulak...
rupenye idung die tersumbat lahh..
itu pasal asyik nangis² time nak tido...then tunjuk² ke muka sendiri..
rupenye die tunjuk idung die...
adoii
saye igt kan tekak die ade ulser ke ape..
semalam masakkan bubur nasi pulak..
nasib baik mahu die makan...
harap² cepat sembuh la putera saye yang sorg tu..
manjang nangis merengek² je semalam...pantang ade sikit tak kena...
saye nak masak pon, terpaksa bg die men air kt sinki...
kjap² nak basuh tangan..
dah cakap 'maa, last ashuh..last'
tak lame kang basuh lagi...heheh
panjang akal! isk...
mmg sume 'danish' suke main air barangkali..


si kecil addriana damia,
sambil² allergy die nak ilang..
ciken pox makinn banyak naik...
tambah² lg kt muka..
ciannn tgk die..
tp nasibbaik die baikk sahaje...
bile danish nangis² die senyap je mcm nak bg peluang kt saye pujuk danish..
bile danish dah senyap..
baruu die rengek²..
cian mia..
mia pon mesti cepat sembuh tau...
mia kan kuat...
u r even stronger than ma kan dik?
lpas satuu satu sakit adik..
takpe lah dik, dugaan untuk adik..

so u ols, gitu lah kisah semasa anak² saye yang empat itu..
walaupon balek kerja penat,
walaupon rase nak terus tido..
walaupon kepala manjang pening je...
saye akan cube yang terbaik untuk melayan anak² saye itu...
mereka ialah my bundle of joys!

:)

10 comments:

luvmum said...

huhu sian dina..auntie yani pun slalu org kutuk gemuk tapi pedulik kan aje..yg ckp tu pun bkn mcm nasha aziz pun..so idup perlu diteruskan..maju org gemukk...maju..wahh i loike...

Hanie Ly said...

As I said earlier, takde le gemuk, hitam or hodoh dina tu heh!! Orang² yang mengata tuh takde otak.. Budak² nya self esteem kena jaga. Suruh dorg baca buku banyak² dari menyakat budak kecik tu dengan ayat² bodoh.
Ye saya marah. Mentaliti orang hulu jek yg suka menjatuhkan harga diri budak² macam tu. Hmph!
Budak² ade keistimewaan masing². Tak perlu nak di banding² kan! Focus and the bright side of her and she'll shine through!!

OK no 2- Abg baru nak recover kot... tapi mmg tak syok kalau tgk anak bukan dlm perangai dia yang sebenar kan? Cube tanye kot² ade bende lain yg buat dia tak hepi? Kalau takde memang mebbe dia baru nak recover dari demam etc² kot. Dont give up ye. Keep on feeding him with the things he like!

And then Danish. Cian la bdak kecik tu. Cakap pun kite tak berape nak paham lagi kan. Kalau aku nih idung tersumbat pun masih buat perangai lagi, ni kan pulak bdak kecik tu... sapukan vicks kat dada, belakang, leher and colet skit kat hidung (mase nak tido tu) biar die cepat baik ye...

On Mia, remember, separuh budak time kecik mcm² sakit, dah besar sakit pun tanak dtg dah... Mia kan kuat... tapi cian betul la kekecik da kene cic pox... org kate bile da tua baru kene lagi teruk so takpe... Mak long doakan Mia cepat baek!! Tell her everyday that she's a strong little one!!

And maksu,
Nasib baik ank ko 4 org jea... kalau sepuluh mau ruang komen nih penuh dgn komen aku je... ;P

Dda Ly said...

aunty yani : thanks, hopefully dina dania tak jatuh semangat lah kan?:)

maklong : haha hamek ko...panjang gilak..saye bace satu persatu..betul tu mujurlah anak saye 4 orang sahje..hahaha thanks ok maklong...

my nEw l!fe said...

ckp dgn nia,dotty tu x hodoh..cume berisi je..tp dye cntik n comel cam dina..dotty baik,ske tlg org n dgr ckp mak dye..lg 1 dye ske brgaye cm dina..sbb 2 bonde pggl dina dotty..bkn nye sbb dina hodoh..2la ari 2 bonde suh tgok dlu dina x nk..dotty 2 cntik la..so dina x perlu sdih2 lg..stiap org de sbb npe ckp cm 2..xkan la bonde nk ckp dina truk2 cm tu..so klu xtau,tnye dlu ye..

Dda Ly said...

bonda : urmm mmg le die terase, sbb dotty tu gemuk..lagipon kan dah bg die name yg elok..nape panggil name yg tak elok?orang lain elok² aje dipanggil name dorg kan?
lgpon, selalu sgt dah bg die mcm² gelaran...sume org, bukan bonda die sahje..mane budak itu tak terase...
ngan kawan² die pulak, lain kisah nye..mungkin sbb tu la die terase..
kalau tak tau tu, nak tanye ape??memang umah takde astro..tp kitorg tau la dotty tu camane..:P

are-tun said...

eh donut because of her ske ejk maktun ciktun..huhu

Dda Ly said...

haha yea rite, plus die ske makan donut kan?tp ntah...terase la mak nenek tuh..mcm komplen ar..org2 suke panggil die 'donut,dotty,itam,gemuk,gigi jarang' including her frens lor...

are-tun said...

huhu biasela tu..time skng ni mmg mcm tu..mcm kite dulu2 kan..owg yg xske da cnform2 kutuk cmtu gak..ape yg bole dibwt,mlut owg xleh tutp kn..so kne ckp dgn die la,Allah lg ske owg yg teraniaya(hah mcm mne nk eja,da lpe )..huhu..owg tu sume xtaw yg dina byk kelbhn di seblik rupe itu..bia mse yg tntukn sumenye..wait n see ble dina da besr nnt,msti kwn2 die tekejut nnt.n then dorg akn cri dina blik..huhu.taw npe dorg ckp cmtu dgn dina?sbb dorg jeles xbole cntik mcm dina taw..slalunye owg yg jeles je ske ckp cmtu..so ibu nina kne trangkn ape yg sptutnye kat dina.hehehehe

Dda Ly said...

yeah, thanks maktun..kadang sedih jgak sbb die asyik mengadu mende yg same...tp kite mak, kne kuat lah kan utk die.. :)

are-tun said...

ha btul2...biasela kan..since kite sndri pun akn sdey,lgla bdak2 cam die..lg y aktif am die tu,die akn rse dri die lemah..sbgi ma u kne kuat la ye??insyAllah ank2 kamu akn ok...