~My Precious Readers~Korang pas follow, tlg tinggalkan jejak ye..i'll follow back...thanks!!

Thursday, July 19, 2012

~Blender untuk ibu~

Salam all...


selamat pagi...^.^


semalam waktu memasak, sambil menumbuk cili teringat satu kesah waktu saye kecik² dlu..
waktu tu dalam darjah satu kot?? :)


Kitorg adik beradik memang dari kecik dah terlatih mengingati tarikh² penting untuk family..
familynye 4 orang je pon..
hehe
so, untuk birthday ibu tahun tu...
abah ajak wat celebration kecil²an..


pepagi bangun, bergigih saye n kakak pimpin tangan ngan abah berjalan ke pekan kajang..
ingat lagi, mencari kek ibu.. 
siap abah belanja makan banana boat di flamingo cafe..


pastu pergi Billion..
dedulu kat pekan kajang tu, nan ado Mall² yang besar² macam sekarang..
dapat pergi Billion tu pon dah kira grand..hehehe
kat Billion tu abah cakap,
Abah nak belikan ibu blender...
ibu selalu kate susah die nak masak sebab takde blender..


jadi kitorg pon pergi mencari blender untuk ibu..
siap bungkus²..
pastu bawak sekotak blender tu jalan kaki je balik rumah..


ibu saye seorang yang jimat bila pakai barang..
so yang saye masih ingat, blender tu..
sampai waktu saya mula² kawin dulu masih elok lagi...
lama kan???


kisah saye menumbuk cili semalam pulak,
sejak kawen sampai sekarang rasenye dah ade 3 biji blender..
tp semuanya tak tahan lama..
saya yang ganas sangat ke,
blender zaman sekarang yang tak tahan lama??
hehehe


so, aktiviti memasak saye back to manual..
sebab tu la kot tangan orang dulu² kuat..
basuh baju pon basuh tangan, perah lagi..
memasak pon guna tangan je tumbuk cili, bawang etc..


gitulah seadanya kisah blender untuk ibu saye...
walaupun waktu kecil saye tak grand macam orang lain,
tapi saye seronok and rinduu sangat nak back to the past..:)



3 comments:

eT said...

time kecik2 dolu2 la saat plg manis nk diingat kan2...

luvmum said...

gambooo blende tak menahan pink sesajoo hehehe...okla tu lesung adalah pilihan terbaekk sepanjang abad heheh....

p/s: ganazz bonarr kauuu heheheheh

hazanis said...

hahah jln cerita yg menarik... saya suka cita akak..kalau ada masa akn jenguk la blog saya ye thx http://kakiblogger.mygeng.org/#s01