~My Precious Readers~Korang pas follow, tlg tinggalkan jejak ye..i'll follow back...thanks!!

Wednesday, September 14, 2011

~cornelia de lange syndrom~

Salam all....

semalam check up genetic unit, anaest paediatrician and dietitian damia...
memang seharian duduk kat paediatric unit tu..

kromosom study menunjukkan mia takde masalah dengan genetic..
tapi doctor dah bg pengesahan tentang syndrom mia..
mcm yang doctor di KK1 assumed dulu..
either cornelia de lange or pierre robin sequence...
mia disahkan salah sorang daripada cornelia de lange syndrom baby with cleft palate..
tp...Alhamdulillah..
syndrom mia tak seteruk babies yang lain...
sebab ade cases yang mana baby lahir tanpa tangan...tanpa lubang dubur..
and macam2 lagi..
memang betul..
dulu waktu mia masuk kk1 saya dah google syndrom ni...
tp hati ni asyik berdoa janganlah mia ada syndrom ni..
sebab semuanya gambar yang ada di google images semuanya agak teruk..
semalam waktu doctor bgtau syndrom tu...dia ckp juga, damia punya case tak seteruk baby lain..
maybe dia hanya dpt sikit je symptom daripada syndrom tu...
leganya hati saya...
syukur alhamdulillah...

lepas keluar pade genetic unit, mia terus buat x-ray kaki...
sebab kakinya yang belah kiri tu boleh naik smp ke muka...
doctor takut ada masalah ngan sendi or otot...
lepas x-ray doctor terus suruh wat appointment ngan orthopedic...
bertambah lagi satu appointment..
harap2 tak de masalah..
and semalam doctor suruh appeal for OKU card di JKM..
sebab dia kata mia memang special baby yang memerlukannya...

nanti bila mia dah skolah, mia kena masuk sekolah khas..
bukan sekolah biasa...
hurmmm...
saya harapkan yang terbaik untuk anak saya ni...
saya harap agar dipermudahkan semua urusan mia..
macammana lah ngan dia kalau saya dah tak de nanti gaknye ye? :( :(~


5 comments:

luvmum said...

sabar ok..setiap yg kita rasa kekurangan biasa nya ada kelebihan yg kita sendiri tak tau...semua rahsia allah swt cuma DIA je yg tau.maka berdoala moga segalanyer dipermudahkan..mia anak yg baik...

Sidratul Muntaha said...

oh mia..
Allah....
huda..
sabar banyak2 yer...
OKU tu kena amiklah...
nak buat mcmanakan..

Emie Jipang. said...

hmm. sabar la beb. aku tabik ngan ko sbb ko kuat. byk2 doa ye.

a cute student said...

saba ye kak.. mia ade rmai makcik2 n pakcik2 yg leh jge mia.. n kami smue akn sntiase ade utk ma n ayah mia gak.. so kuatkn smangat.. love u so much

Kuasai minda said...

Anak adalah amanah dan anak adalah ujian ALLAH kepada kita. Sabar dan terus tabah hadapi semuanya. KM sentiasa mendoakan agar kalian terus diberkati dan dirahmati ALLAH, terutama kepada Mia...