~My Precious Readers~Korang pas follow, tlg tinggalkan jejak ye..i'll follow back...thanks!!

Wednesday, April 13, 2011

~dulu lain, sekarang dah lain~

Salam all...:)

bercerita kisah dulu lain, sekarang dah lain...
baru² ni, beberapa situasi membuatkan saye terfikir..
betapa berbeza nya budak² skarang ngan mase saye kecik² dulu..

nampak obvious sangat budak² sekarang makin maju ke depan..
tak seperti zaman saye dahulu..

dulu², kalau saye meniarap,sambil naikkan kaki ke atas..
nanti ibu saye akan tegur begini..
'adik, jangan naikkan kaki mase meniarap..nanti ibu ngan abah mati nanti...'
saye terus² tak buat dah..
takut sangat² kehilangan ibu n abah..
(sebenarnye orang dulu² tak bg buat mcm tu sebab taknak orang yang lalu tersadung kaki kite ke ape kan..)
tapi baru² ni, bile dania buat mcm tu,
saye gunekan approach yang same..
'kakak nia, jangan naikkan kaki mcm ni...nanti ma n ayah mati nanti...'
saye ingatkan die terus ikut la,
tapi tidak..
die persoalkan pulak,
'maa..kalau kakak buat mcm ni, macam mane ma ngan ayah boleh mati pulak? sakit dekat mane ma?'
huhuhuh apo den nak jawab???
budak sekarang pkir ikut logic kan? :)

satu insiden lagi pulak..
dulu² kalau kecik² tak boleh bahasakan diri 'aku'... nanti jadi hantu paku...
mmg takutt sangat membayangkan diri bertukar jadi hantu paku..
budak² sekarang??
jenuh laa nak bersoal jawab mcm mana boleh bertukar jadi hantu paku..
apekah bentuk hantu paku...
n mcm² lg..

jelasla kan...anak² wawasan 2020 ni advance dari segala segi...

5 comments:

Rina AVAIL a.k.a cik betty said...

a'ah betull..bebudak sekarang lebih berani..kira baguslah sbb berani bertanya dan suarakan pendapat..mcm kita dulu bila mak ayah dah cakap maknanya tak bleh tanya² lg dah..kena ikut je..

Eja GaNu said...

salam akak...eja dh follow blog akak...nice blog..eja like hihihi..nti eja terjah lg..thankss .wsalammm

cik rama-rama said...

aloarhhh...budk2 zman skrunx daya pemikiran dh lain dgn org dlu2..
ni ade berkaitan dgn teknologi semua..msty lar diorg advance...ank akak slh seorg drpdnyer lar tu.. :)

Sidratul Muntaha said...

huhu
budak ni jdi gitu sbb persekitaran
sebab pemakanan
sebab rancangan tv...
kita dulu
nak tgk tv pun payah
diaorg ni..
pergi sekolah
jumpa mcm2 benda
nak2 dok bando nih..
huhuhuh...
kita yg jdi mak ni
ligat la mikir camner nak explain...
silap gaya..
mahunya budak2 ni ckp ape tau lepas kita explain:
pandai pun Ibu!
huhu
haru - haru..

Farah Shamsudin said...

budak-budak sekarang lain dari kita dulu kan..banyak perubahan sekarang..