~My Precious Readers~Korang pas follow, tlg tinggalkan jejak ye..i'll follow back...thanks!!

Friday, March 18, 2011

~Basilic BPA-free~

Salam all...:)


kan skang tgh kecoh pasal botol BPA-free...
urmm..
saye ngaku saye ibu yang tidak prihatin bab² ini..
ape yang ade di pasaran, saye beli je asalkan murah..
ade aku kesah??
sebab nye, tak mampu cheq nak beli yang jenama NUK ke, AVENT ke...
mmg dkat hati tu ade terselit keinginan untuk bg yang terbaik kat anak²..
tapi tak mampu nak wat cano?
tul tak?

so semalam..
pgi kedai ngan mr. hubby...
pgi usha² botol BPA-free..
alhamdulillah, tidak la semahal yang saye sangkakan...
tp of course bukan la jenama yang saye sebutkan tadi ye?
ade yang saye tgk tu pureen pon ade...hampir grab 2 botol, one for danish n one for damia..
tp lepas tu mujur lah saye terperasan yang itu wide neck bottle..
nnt susah pulak nak cari puting nye..
kat kedai² runcit umah saye takde juai plak..

saye ckp ngan mr. hubby, tak jadi la amek yang itu,
kite pgi cari kat kedai lain..
bile pergi satu kedai ni, customer service nye memang bagus..
sales girl tu pon recommend amek yang basilic anti-colic bottle..
bile saye tanye die, nape tak tulis BPA-free..
die amek satu milk container tu, die kate
'basilic ni same je dengan container ni...'
kat container tu mmg ade la tulis BPA-free..
so mcmne ntah leh terpedaya,
saye beli je la...2 sekali..
sebab satu regenye RM16.90 je..
kire ok la kan?

bile balek umah, saye mcm curious..
saye pon menggoogle la basilic nih...
sekaliii,
takde pon model bottle mcm yang saye beli tu...
model lain ade la...
pas bukak packaging baru perasan,
kat kotak bottle tu n kat bottle tu itself pon tak de tulis basilic ...
adekah tipah telah tertipu??

pengajaran nye di sini??
~lenkali make sure sebelom beli..
~lenkali kalau ado duit, bli je lah jenama mahal²...once in a lifetime?
OMG itu mcm ka? :(


24 comments:

Salasiah Ammar said...

ddy la...beli botol jingle jungle...murah gak, BPA free...6botol baru rm 24...sal pun baru beli smlm, beli kat fabulous mom...skrg ada sale, harga tggl 6botol=rm19 jerk....;p...selamani sgt jahil sbb tak tau pasal BPA...;p

Salasiah Ammar said...

try tgk cini..http://www.fabulousmom.com/catalog/product_info.php?cPath=21_32&products_id=2328

ddy ly, botol mahal2 tak semestinya bby mau...mcm medina, die tak mau botol avent n tommee tippee..sbb die tak suke puting cmtu, last2 gune puting doc bby jerk...hahah murah tp die suka...

botol storage jingle jungle tu ley tukar letak puting...sal beli byk sbb guna utk simpan susu...;)

sharing is caring dear...

Fitri Senin said...

akak..xsilap sy anti colic ni utk elakkan ank kita yg xfull BF sakit perut..*yo,yo je kan*..haah yang jenama pureen, anakku pun ada BPA free..Haritu saya beli botol Barney..ms tu tgh sale kt Manjaku..tgk kt paper ada jenis botol barney tu..trs gelabah..sbb beli murahla juga..bila tgk BPA FREE!!!!So lps ni kita akan rajin check botol anak..

Kyra said...

ala yang murah pon ok gak...
anak kyra guna campoq2 ada murah ada mahai..tpi yang murah tu la byk.hehehe.tak dak modai nak beli botoi event 3,4 biji...mhai btol..ishhhhhhh...
tpi takot ngan issue pasal botol susu ni nak tak nak terpaksa la jga korek duit tabong nak bli botol susussssssss
wakakakakakaka

Shafiq said...

Minta maaf. Saya nak tahu basilic tu apa. :-)

AliaJustea said...

ouh.... ciannya akak.. tak pe.. org yg mnipu ni akan dpt blsnya.. skrg Tuhan bayar cash !

Dda Ly said...

Salasiah ammar - thanks for the info ye..sat nnt saye google..rugi tak mintak suggestions dlu seblom beli..:)

fitri senin - tu la, bile da balek baru nak google..baru la tau yang anti-colic tu bukan bpa-free..adoii..lenkali kne rajin belek, betul kate awak..:)

Dda Ly said...

kyra - kadang2 pk, mesti yang mahal tu good quality..tp so far lom pernah beli..anak2 pon pakai botol cikai je selama nih..hihih tp mmg betul, dpt beli banyak..:P

shafiq - basilic tu jenama botol susu baby..:)

alia - urmm tu la, tak tahu nak di klasifikasi kan sebagai tertipu ke kecuaian sendiri..so redha je la dik..huhu

noorcahaya said...

beli bpa free tetap kene tukar 6 bln sekali, tak yah lah bli avent, fiffy pon ade bpa free... nnt 6 bln kene tukar lagik...

Norhafiza said...

betul tu huda..demi kebaikan anak2 baik cr yang terbaik..dolu2 kakNo beli yg murah2 je gak hehe..tp belum umo 2tahun kakNo dah stop dorg botol, skang dorang masih minum susu pakai cawan/gelas..nak stop botol kene awal2 sbb bila dah besar susah nanti..

http://nopija.blogspot.com/2010/11/petua-bila-nak-berhenti-botol-susu.html

Mama Likha said...

aik..? mknanya budak tu dh tipu dda ke apa..? adohai dda..., at last rugi jgk kan..

Kyra said...

lunch tadi g jaya jusco nak beli botol susu...perghhhhhh...
botoi event yang 260ml..clearrr
sbijik pon tak dak..
cam gorang pisang...huhuuuuuu
wat penat ja...tpi botoi susu yang murah pon still can use..tapi renyah cket la keja...
macam2 kan lani...
ishhh smua benda kena keluarkan dana tu yang tak berapa best
eheheheheeeheh

Sidratul Muntaha said...

huda
aku ade tag ko contest
try la msuk
ltk gambo ko dgn dak danial tu..
huuh

.:hanna radzi:. said...

nmpknye kna ht2 la pasni..

khairul farhan said...

Takpa, masih belum terlambat cik Tipah yang tertipu. Kah3

Mamamya said...

semua org sibuk2 pasal botol BPA-free ni kan...dulu lia mmg x tau apa2 pun..beli botol utk anak2 ikut kemampuan or cantik jer..skrg baru la nak ambik tau....

dan smpi skrg masih blm b'kesempatan nak tukar btl2 yg ada...

MIMIE AIZA said...

ishhh tak baik betul menipu dalam berniaga...

Just Call Me Bitt said...

mcm mana nak pastikan yer? ade pic dear?

NUR AYNIE said...

a'a beli jer yg mahal =) hihihi

alexa yussida said...

siannyee akak..saba nehh..

comelllnyeee budak2 D's nii:)

Salasiah Ammar said...

http://salsabilahammar.blogspot.com/2011/03/botol-susu-bpa-free.html

skodeng sini jap..;p

Lieynanilaz said...

anda ditag...jomlah join andai berminat!!!

Mama Kyra said...

tk patut tul budak tu tipu..mentang2 la ramai dok mencari botol susu bpa-free..nk laku cpt la tu produk diaorg..

nurra said...

Eh, akak , botol basilic tu ada yg BPA jugak la..Kalau nk tau BPA ni, botol dia cam kabur skit, measn tak berkilat atau jelas mcm botol biasa..

Awat tak tepek pic botol tu, kot yer pun tepekla, bole komen kaw2 punya...

Abis tu skrg dah pakai botol apa plak?